Ambachtelijke en moderne sambals – van traditioneel tot Mr. Scoville

Is dit nog sambal?

De moderne sambal buiten Indonesië uitgelegd

Sambal. Vurig, krachtig en boordevol karakter. Een smaakmaker die bij veel mensen direct herinneringen oproept aan de Indonesische keuken. Maar de wereld verandert – en sambal verandert mee. Tegenwoordig zie je sambal opduiken in keukens ver buiten Zuidoost-Azië. In Nederland, Amerika, Scandinavië – en bij Mr. Scoville. Maar mag je het dan nog wel sambal noemen?

Hier duiken we in die vraag. Wat maakt iets sambal – en wanneer is het gewoon een pittige saus met een andere naam?

👉 Eerst weten wat sambal precies is? Lees dan onze eerdere blog: “Sambal – wat is dat nou eigenlijk?”

Traditioneel gezien is sambal een pittige pasta op basis van gemalen chilipepers, vaak gecombineerd met knoflook, ui, zout, suiker, azijn en specerijen. In Indonesië is sambal niet zomaar een sausje, het is een essentieel onderdeel van de maaltijd. Er bestaan honderden soorten – rauw, gebakken, gefermenteerd – en vaak afgestemd op specifieke gerechten of regio’s. Sambal is daar cultuur en gewoonte in één.

Maar de wereld van sambal reikt inmiddels verder dan Indonesië. In Nederland maken we al decennialang sambal, vaak geïnspireerd op de klassieke stijl, maar met een eigen twist. Denk aan sambals met Carolina Reaper of Habanero, combinaties met mango, koffie of pinda’s, of ambachtelijke varianten die langzaam worden gebakken of zelfs gerookt. Deze moderne sambals zijn vaak lokaal geproduceerd, met eerlijke ingrediënten en creatieve recepten. Misschien niet meer ‘traditioneel’, maar ze ademen nog steeds de essentie van sambal: pit, smaak en karakter.

Dus, wanneer mag je iets nog sambal noemen? Er is geen officiële wereldwijde definitie, maar er zijn wel duidelijke richtlijnen. Iets is wat ons betreft sambal als chilipepers het hoofdingrediënt zijn, de structuur een pasta is (dus niet waterig als een hot sauce), en als er een balans is tussen pittig, zout, zuur, zoet en umami. Sambal is een smaakmaker met gelaagdheid, bedoeld om je gerecht spannender te maken.

Noem je het sambal terwijl er geen pepers in zitten? Of als het alleen maar zoet of zuur is, zonder pit en zonder hart? Dan mag je het gerust iets anders noemen – maar dan is het geen sambal meer. Dan ben je op bezoek in het rijk van de chilisaus, chili-olie of hete saus.

Bij Mr. Scoville geloven we dat sambal een avontuur is. We hebben respect voor de roots, maar zijn niet bang om nieuwe paden te bewandelen. Onze sambals zijn handgemaakt, ambachtelijk en altijd met een creatieve twist. Sambal met pinda en habanero? Absoluut. Een badjak met een diepe, gerookte ondertoon? Zeker weten. Zolang het de tong prikkelt, het hart verwarmt en je smaakpapillen uitdaagt, is het voor ons nog steeds sambal.

Sambal hoeft dus niet per se uit Indonesië te komen om sambal te zijn. Zolang de basis overeind blijft – vurige pepers, structuur en smaakbalans – mag sambal zich blijven ontwikkelen. De moderne sambal is werelds, experimenteel en vol lef.

En dat is precies waar Mr. Scoville voor staat. Ervaar het zelf in onze collectie unieke sambals – en ontdek wat pittig echt kan zijn.

👉 Bekijk alle sambals van Mr. Scoville

Terug naar blog